Filtrowanie okazji
Stal nierdzewna X50CrMoV15 z dodatkiem chromu, wanadu i molibdenu, z której wykonane są ostrza, zapewnia zwiększoną wytrzymałość oraz odporność na korozję.
Twardość ostrza noża Modern na skali Rockwella wynosi 54-55 HRC. Skala Rockwella wskazuje na umiejętność zachowania ostrości przez dany okres czasu oraz bada odporność na uszkodzenia mechaniczne i przeciążenia ostrza. Twarde noże długo zachowują ostrość, jednocześnie są trudniejsze w ostrzeniu, mniej giętkie i bardziej podatne na pęknięcia oraz wykruszenia. Każdy nóż powinien być sztywny, aby precyzyjnie kroić różne składniki, z drugiej zaś strony musi być na tyle elastyczny, by podczas zmiany kąta krojenia lub dużego nacisku, nie pękał. W większości przypadków, twardość dla noży kuchennych podaje się od 52 stopni HRC, natomiast 57-58 HRC oznacza już twardą stal.